+

Leeswijzer

Historisch opgebouwd via vensters en werken

 

Vensters

De Canon is historisch opgebouwd via ‘vensters’. Vensters geven een belangrijke periode of ontwikkeling in de geschiedenis van het humanisme weer en vormen de ‘ingang’ in de Canon. Deze vensters vindt u op de homepagina. U ziet linksboven de oudste periode (het venster ‘Paideia’) en rechtsonder de jongste (het venster ‘Humanisme nu’).

 

Werken

In ieder venster vindt u diverse ‘werken’. Dit zijn exemplarische boeken, films, strips, wetten, personen en kunstwerken binnen het venster. In het venster ‘Existentialisme’, vindt u bijvoorbeeld de werken ‘De mythe van Sisyphus’ van Camus, ‘Het existentialisme is een humanisme’ van Sartre en ‘De tweede sexe’ van De Beauvoir.

 

Zoeken

Mocht u specifiek naar iets op zoek zijn dan kunt u de zoekfunctie gebruiken, bovenaan de pagina. 

 

Redactie

De redactie van de Humanistische Canon bestaat uit:

Prof. Dr. Joachim Duyndam

is hoogleraar Humanisme & Filosofie aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). Hij is lid van de omroep HUMAN programmaraad en lid van de benoemingscommissie van geestelijk raadslieden namens het Humanistisch Verbond. Verder is hij elected boardmember van het COV&R. 

Drs. Bert Gasenbeek

is historicus aan de Universiteit voor Humanistiek (UvH). Hij is specialist van de geschiedenis en systematiek van het humanisme en directeur van het Humanistisch Historisch Centrum en het J.P. v. Praag Instituut.

Dr. Marieke Borren

is filosofe en werkt als postdoc aan de faculteit filosofie in Pretoria en als universitair docent genderstudies aan de Universiteit Utrecht. Ze studeerde aan de Universiteit voor Humanstiek (UvH) en promoveerde op de politieke fenomenologie van Hannah Arendt aan de Universiteit van Amsterdam.

Drs. Jo Nabuurs

is historicus en docent geschiedenis in ruste aan de Hogeschool Rotterdam. Tot voor kort was hij vrijwilliger bij het Humanistisch Historisch Centrum en (mede)auteur van diverse werken over de vrijdenkersbeweging in Nederland.