wetenschap en religie

Galileo Galilei (1564 - 1642)

'Ik denk dat we in discussies over natuurlijke fenomenen niet met de Bijbel moeten beginnen, maar met experimenten en bewijzen.' (Brief aan de Groothertogin Christina, 1615)

Giordano Bruno (1548-1600)

'Alle dingen zijn in het universum en het universum is in alle dingen; wij zijn het en het is in ons; op deze manier komt alles samen in perfecte eenheid.'

Charles Darwin, (1859)

In On The Origin of Species by Means of Natural Selection wordt voor het eerst in de geschiedenis een plausibele, wetenschappelijk onderbouwde verklaring voor de ontwikkeling van het leven op aarde gegeven. De impact van zijn werk op de natuurwetenschappen en ons wereldbeeld is nauwelijks te overschatten. Charles Darwin (1809 - 1882) veranderde onze kijk op wie we zijn en waar we vandaan komen volledig.

Adriaen Koerbagh (1633-1669)

"(...) die de rede versuymt te gebruycken vervalt tot alle onwetendheyd en bijgeloovigheyd, waaruyt alle kwaad spruyt" (uit: Een Ligt)

Copernicus, (1543)

'Ik kan mij goed voorstellen, meest heilige vader, dat mensen die horen dat ik bepaalde bewegingen aan de aarde toeschrijf in dit boek (...), meteen zullen uitschreeuwen dat mijn theorie en ik moeten worden afgewezen.'