+

Leeswijzer

Historisch opgebouwd via vensters en werken

 

Vensters

De Canon is historisch opgebouwd via ‘vensters’. Vensters geven een belangrijke periode of ontwikkeling in de geschiedenis van het humanisme weer en vormen de ‘ingang’ in de Canon. Deze vensters vindt u op de homepagina. U ziet linksboven de oudste periode (het venster ‘Paideia’) en rechtsonder de jongste (het venster ‘Humanisme nu’).

 

Werken

In ieder venster vindt u diverse ‘werken’. Dit zijn exemplarische boeken, films, strips, wetten, personen en kunstwerken binnen het venster. In het venster ‘Existentialisme’, vindt u bijvoorbeeld de werken ‘De mythe van Sisyphus’ van Camus, ‘Het existentialisme is een humanisme’ van Sartre en ‘De tweede sexe’ van De Beauvoir.

 

Zoeken

Mocht u specifiek naar iets op zoek zijn dan kunt u de zoekfunctie gebruiken, bovenaan de pagina. 

 

Sponsor worden

Word supporter

Alle kennis over het humanisme in deze Canon bieden we je met plezier GRATIS aan! Maar…deze Canon kost natuurlijk wel iets. Auteurs, redacteuren, stagiaires, webbouwers…veel mensen werken mee om de Canon te maken tot wat het is, en die actueel te houden. Wil je ons helpen daarmee door te gaan en kennis te verspreiden? Doe dat dan met een donatie.

WORD NU SUPPORTER >>

 

Word lid

Met de kennis van deze Canon laten we zien hoe het humanisme zich heeft ontwikkeld. En hoe dappere mensen door de eeuwen hebben gestreden voor vrijheid, menselijkheid, redelijkheid en een betere wereld. Die erfenis geven we door, ook nu, op allerlei manieren. Bijvoorbeeld door steun aan vervolgde atheïsten en ongelovigen overal ter wereld, door onze cursussen en lezingen of door de ouderenzorg menselijker te maken. Steun je onze acties en plannen? 

WORD DAN NU LID >>

 

Blijf op de hoogte

 

Wat leert Socrates je over fake new, hoe treffend zijn de ideeën van Hannah Arendt als je naar de opvang van vluchtelingen kijkt? En, waarom was Erasmus eigenlijk de uitvinder van de ironie?
Kennis van oude denkers is heel vaak verrassend actueel. Lees het artikel van filosoof Bas Nabers over Erasmus een, de uitvinder van de ironie (Human #3) >> 

MIS GEEN ENKEL ARTIKEL >>

 

 

 

Vertel het door
 

Vind je informatie uit de Canon waar je echt wat aan hebt. Vertel het dan aan andere of beter: stuur de link door. Je helpt je vriend(in), familie, kennis of studiegenoot ermee, maar ook de verspreiding van humanistische kennis. Bedankt alvast!